Prejsť na obsah

Nový začiatok

Diabetikinfo
Publikoval v Ja a diabetes ·

Začal sa školský rok. Veľa detí včera prešlo školskou bránou prvýkrát. Určite boli menej vystrašené ako ich rodičia. Nehovoriac o tom, keď si dieťa do školy nesie aj diabetes. Verím tomu, že všetko dobre dopadne. Určite pani učiteľky aj učitelia budú chápať potreby malého diabetika.   Určite mu dovolia si merať glykémiu počas vyučovania, riešiť hypoglykémiu, budú chápať, že vysoká glykémia tiež ovplyvňuje  jeho rekcie. Musíme tomu veriť a dať šancu pedagógovi, aby dokázal, že je  tiež človek, ktorému záleží na zdraví jemu zverených detí.
Nielen školský rok sa začína, ale o mesiac (od 1.10.2016) sa začína aj nová etapa pre používateľov inzulínovej pumpy. Konečne aj u nás budú mať „pumpári“ do 18rokov na  lekársky predpis   26 senzorov na rok s doplatkom. Hneď na začiatok chcem opäť zdôrazniť, že sa jedna o senzory, ktoré sú dostupné na Slovensku, teda nie len o jedného dodávateľa. Uvádzam to preto, aby nedošlo k nedorozumeniu a zbytočným diskusiám. Mnohé z vás sa pamätáte na otvorený dopis pre predsedu kategorizačnej komisie a následnej petičnej akcie, ktorou som chcela poukázať na potreby detských diabetikov. Bola to jedna z mnohých akcií, ktoré sa konali na podporu tohto rozhodnutia. Teraz, keď už je všetko jasné a môžeme sa tešiť z priaznivého výsledku je veľa ľudí, ktorí rozprávajú o svojich zásluhách na danom rozhodnutí. Pravdou je, že bez dvoch ľudí, by naše deti 26 senzorov na rok nedostali.
Veľká vďaka patrí pani Radoslave Machová zo spoločnosti Medtronic a pánovi doc. MUDr. Emilovi  Martinkovi PhD. predsedovi SDS. Toto sú naozaj ľudia, ktorí svojou neúnavnou prácou, vysvetľovaním, dokazovaním a argumentovaním presviedčali členov kategorizačnej komisie, že senzory pre deti nie sú nadštandard, ale ich životná nutnosť.
Keď už píšem o senzoroch, je nutné sa zmieniť aj o dosť podstatnej časti kontinuálneho monitoringu a tým je vysielač, ktorý zabezpečuje prenos dát so senzoru do inzulínovej pumpy. Od 01.10.2016 bude plne hradený poisťovňou aj Guardian2Link k inzulínovej pumpe MiniMed 640G. Ak sa pýtate, prečo iba tento vysielač, tak túto otázku musíte položiť dodávateľovi vysielačov Dexcom.
Takže ako to bude od 01.10.2016 fungovať? Do 30.09.2016 platí, že deti do 18 rokov majú nárok na 4ks senzorov na rok. Tieto senzory si môžete dať kľudne predpísať u svojho diabetológa.  Podľa novej kategorizácie platnej od 01.10.2016 si budete môcť dať predpísať na celý fiškálny rok, teda do 01.10.2017 26 senzorov (kód uvedený na lekárskom poukaze D88212) s doplatkom. Poisťovňa hradí 40E.  Vysielač Guardian2link (kód uvedený na lekárskom poukaze D93911) bez doplatku, poisťovňa hradí plnú výšku ceny vysielaču. Do konca roka 2016 máte „nárok“ na 6,5senzora podľa novej kategorizácie. Takže buď vám diabetológ predpíše 6, alebo 7senzorov a vysielač k tomu.
Vysielač je možné predpísať jeden na štyri roky.  Ešte raz upozorňujem, že sa jedná o deti na inzulínovej pumpe.

Nakoľko našu stránku navštevujú aj dospelí diabetici spomeniem, čo sa mení aj pre nich novou kategorizáciou.
Pre gravidné ženy diabetičky sa mení zo 4ks senzorov na 40ks senzorov s doplatkom na rok resp. počet kusov prepočte na počet týždňov do ukončenia gravidity + vysielač.
Dospelí (nad 18 rokov) so syndrómom neuvedomovania si hypoglykémie s vysokým kardiovaskulárnym rizikom, ktorí používajú inzulínovú pumpu  s funkciou LGS (low glucose suspend) alebo PLGM (predictive low glucose management) s DM 1. typu 26senzorov s doplatkom  za rok a vysielač guardian2link, kde poisťovňa uhrádza 100E. Maximálna cena na vysielača je stanovená na 473,76E. Pacient dopláca 373,76E.

Milí rodičia, naše deti na inzulínovej pumpe, majú šancu mať informáciu o svojej glykémii bez neustáleho merania. Prosím nezabúdajte, že senzor je síce momentálne jediná šanca, ako spoznať svoj diabetes a priebeh glykémie, ale ak sa nebudeme snažiť pochopiť graf, ktorý sa nám zobrazuje a hovorí nám čo sa deje v tele nášho dieťaťa, tak namáha nás všetkých bola zbytočná.    

Ľubica Pilková
        
P.S. Poznáte môj výrok : „ Dosiahnuť dobrú vec trvá dlho, nie je to jednoduchá cesta, ale oplatí sa byť trpezlivý a nevzdávať sa“.





Návrat na obsah